ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΓΛΥΚΑ-ΝΕΡΑ ΚΟΡΑΚΟΒΟΥΝΙ ΥΜΗΤΤΟΥ

1o Πεζοπόρο

Μεγάλη η συμμετοχή της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Δ. Καισαριανής στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς, που ξέσπασε στα Γλυκά-Νερά το μεσημέρι της 25ης Ιουνίου 2008. Η φωτιά ξεκίνησε απ’ το τέρμα της οδού Μπουμπουλίνας του Δήμου Γλυκών-Νερών και έκαψε μέχρι την κορυφή του Κορακοβουνίου. Σταμάτησε αφού είχε αρχίσει να περνά και στη δυτική πλευρά του βουνού.

Τα πυροσβεστικά οχήματα της Ε.Δ.Δ.Κ. σε συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία ενήργησαν απ’ τα πρώτα λεπτά της φωτιάς. Η μεγάλη κλίση του εδάφους, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, έδωσαν ταχύτητα στην φωτιά, η οποία μέσα στα πρώτα 30 λεπτά είχε φτάσει στη κορφή βόρεια του ΟΤΕ.

 Απ’ την πρώτη στιγμή της ενημέρωσης, ξεκίνησε απ’ το πυροφυλάκιο κινητοποίηση των μελών. Παράλληλα, είχε κινητοποιηθεί ο Δημοτικός μηχανισμός, συγκεντρώνοντας μηχανήματα, υδροφόρες κι εργαλεία τα οποία έθεσε στην διάθεση των εθελοντών.

Για τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων, όλες οι υδροφόρες των Δήμων καθώς και οι μισθωμένες της Νομαρχίας στελεχώθηκαν με τηλεπικοινωνιακούς συνδέσμους, εθελοντές της ΕΔΔΚ και των Ομάδων Έκτακτης Ανάγκης της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύχθηκε ο συνωστισμός στους στενούς δασικούς δρόμους κι αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο το πολύτιμο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς νερό.

Η καίρια και έγκαιρη επέμβαση των εναέριων μέσων περιόρισε την επέκταση της φωτιάς νοτιοδυτικά , προς Παπάγου – Χολαργό - Καισαριανή κι έδωσε την ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις να επιχειρήσουν. Τη στιγμή εκείνη ήταν έτοιμο στον OTE το πρώτο πεζοπόρο της ΕΔΔΚ που ξεκίνησε άμεσα το έργο σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, καθώς ο καπνός ήταν ακόμα πολύ έντονος και το έδαφος φλεγόμενο.

Στην συνέχεια, καθώς η φωτιά άρχισε να περιορίζεται, συγκεντρώθηκαν και επιχείρησαν καμένο – άκαυτο τρία πεζοπόρα τμήματα της Καισαριανής, ένα μικτό του Βύρωνα – Ηλιούπολης και τέσσερα της Ομάδας Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών των προσκόπων. Η συνολική δύναμη τον εθελοντικών πεζοπόρων τμημάτων ανήλθε στα 200 άτομα, τα οποία έκαναν συνολικά έργο από τις 3 το απόγευμα έως και της 2,30 τα ξημερώματα.

Συνολικά επιχείρησαν 7 εθελοντικά πυροσβεστικά Α’ προσβολής από την Καισαριανή (3), Βύρωνα (3) & Ηλιούπολη. Το βάπτισμα του πυρός είχε και το νέο 7τονο πυροσβεστικό Magirus, δωρεά της Ένωσης Ελληνογερμανικών Εταιρειών, το οποίο αντικατέστησε τις τελευταίες 6 ώρες τα οχήματα της Π.Υ. στην εγκατάσταση πυρόσβεσης στον ΟΤΕ.

Στην επιτυχία της επιχείρησης, συνέβαλε καθοριστικά η αλληλεγγύη των Ομάδων του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο συμμετέχει η Δασοπροστασία Καισαριανής. Εθελοντές των ΟΕΑ/ΕΕΡ κάλυψαν τα όποια τηλεπικοινωνιακά κενά υπήρχαν με την πίσω πλευρά, η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών της Αττικής λέσχης 4x4 ανέλαβαν τις μεταφορές εξοπλισμού κι εθελοντών με 11 τζίπ 4x4, ενώ μέλη της Εθελοντικής Υπηρεσίας Δασοπροστασίας-Πυρόσβεσης Ηλιούπολης, της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας και πρόσκοποι της ΟΑΦΚ μετείχαν στα πεζοπόρα.

Ο απολογισμός της ημέρας, 800 περίπου στρέμματα πυκνού πευκοδάσους, σε μια περιοχή που φαίνεται να έχει γίνει φέτος στόχος της ««ανάπτυξης»».

Ο πόλεμος και για φέτος έχει ήδη ξεκινήσει!!!