Νέα

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ

Την περασμένη Κυριακή, 6 Αυγούστου, στις 19:55, παρατηρητής της Εθελοντικής Δασοπροστασίας του Δήμου Καισαριανής εντόπισε καπνό πλησίον του Βλητικού Σταθμού, στην ανώνυμη οδό που συνδέει την Εθνικής Αντιστάσεως με την Περιφερειακή Κατεχάκη-Αλίμου. 

Άμεσα ενημερώθηκε το Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ στο σημείο έσπευδε το πυροσβεστικό όχημα ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ3. 

Ο καπνός προερχόταν από ΤΑΞΙ το οποίο είχε πάρει φωτιά λόγω τεχνικής βλάβης. Κατευθείαν άρχισε η πυρόσβεση του φλεγόμενου οχήματος ενώ στο σημείο έφτασαν ένα πυροσβεστικό όχημα της Ομάδας του Βύρωνα καθώς και δύο οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος. Ευτυχώς δεν κινδύνευσε ο οδηγός του ΤΑΞΙ. 

Ο καθαρισμός που είχε γίνει πρόσφατα στο πρανές του δρόμου, καθώς και η άμεση κινητοποίηση χάρη στα άγρυπνα μάτια των εθελοντών της ΕΔΔΚ που στελεχώνουν τα παρατηρητήρια του Υμηττού αποσόβησε την επέκταση της φωτιάς στη δασική βλάστηση.

Γι' αυτό είμαστε στο βουνό: άμεσος εντοπισμός καπνού, τάχιστη μετάβαση μικρών ευέλικτων πυροσβεστικών οχημάτων και πρώτη προσβολή πυρκαγιάς ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσής της στο δάσος. 

Όσο κι αν το καλοκαίρι δείχνει να πλησιάζει προς το τέλος του, η Αντιπυρική Περίοδος είναι ακριβώς στη μέση και την αιχμή της. Παραμένουμε σε εγρήγορση με όσες δυνάμεις έχουμε, για να αντέχουμε. 

  

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ

Τώρα θέλουν την συμπαράσταση και την βοήθεια μας.

Συγκεντρώνουμε :
Κουβέρτες
Παιδικές πάνες
Πάνες ενηλίκων
Γάλα σε σκόνη
Ορούς, γάζες, χανζαπλαστ
Είδη ατομικής υγιεινής.


Στην Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής στο ΣΤΑΔΙΟ, Σάββατο & Κυριακή 18:00-20:0011 & 12/2/23 

Γιατί δεν θα είμαστε εκεί…

Προσκληθήκαμε στην τελετή εγκαινίων της πρώτης πεζοπορικής διαδρομής του ΥΜΗΤΤΟΣ TRAIL που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου και ώρα 10.00 π.μ. πλησίον της Ιεράς Μονής Καισαριανής. Με απορία είδαμε μεταξύ των διοργανωτών και τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, η οποία, ως γνωστόν, διεκδικεί την ιδιοκτησία του δάσους της γειτονιάς μας. Γνωστοί επίσης, είναι οι πολύχρονοι αγώνες του λαού της Καισαριανής και των γύρω περιοχών, με πρωτοστάτη το Δήμο, για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του δάσους.

Δεν σχολιάζουμε το ρόλο της Φιλοδασικής στη διαχείριση του δάσους, ωστόσο στη συνείδησή μας, και επειδή δεν έχουμε υπόψη μας καμία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που να αλλάζει την πολιτική του Δήμου Καισαριανής, δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε ότι το δάσος της Καισαριανής είναι… ιδιωτικό! Εμείς, ως εθελοντές, δίνουμε την ψυχή μας κάθε καλοκαίρι, από το 1985, ώστε να προστατευθεί το κοινωνικό αγαθό που λέγεται δάσος, να μείνουν δροσερά τα μονοπάτια, ζωντανά τα ζώα. Όχι για να φυλάξουμε την «ιδιοκτησία» της όποιας Φιλοδασικής.

Δημήτρη, πέρασαν 24 χρόνια...

Δημήτρη, πέρασαν 24 χρόνια που κάηκε το μισό δάσος του Καρέα, μαζί με το υπόλοιπο της Ηλιούπολης. Και μαζί τους χάθηκες εσύ, και τρεις άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος: ο Δημήτρης, ο Θεμιστοκλής και ο Αλέξανδρος. 24 χρόνια, τέτοιες μέρες ερχόμαστε να αφήσουμε ένα στεφάνι στο μνημείο σας. Υπόσχεση, πως δεν σας ξεχάσαμε, δεν θα σας ξεχάσουμε. Το Πυροφυλάκιο της Εθελοντικής Δασοπροστασίας του Δήμου Καισαριανής που έχει το όνομά σου, προκαλεί ερωτήματα σε κάθε νέο εθελοντή. Ανοίγει κουβέντες: για τον εθελοντισμό, την ανιδιοτελή προσφορά, τη θυσία, το δάσος, τον Υμηττό. Δημήτρη, 24 χρόνια μετά, η Ομάδα σου, η ΕΔΔΚ δε σε ξεχνάει, ούτε τους τρείς Πυροσβέστες, και σας υποσχόμαστε δυο πράγματα: ότι θα κάνουμε ο, τι είναι δυνατό για να μείνει το βουνό μας πράσινο και ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί τέτοιο κακό σαν το χαμό το δικό σας. [Στη μνήμη του Εθελοντή της Δασοπροστασίας Καισαριανής Δημήτρη Καραμολέγκου, των Αρχιπυροσβεστών Δημητρίου Μαλούκου, Θεμιστοκλή Μαυραειδή και του Πυροσβέστη Αλέξανδρου Διαβολή, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς του Υμηττού στις 22 Ιουλίου 1998]

Η ΕΔΔΚ στην πυρκαγιά της Γλυφάδας-Βούλας

Στην άλλη άκρη του Υμηττού βρέθηκαν εθελοντές της Δασοπροστασίας του Δήμου Καισαριανής το περασμένο Σάββατο (4/6), συνοδεύοντας στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Γλυφάδα και τη Βούλα την υδροφόρα του Δήμου, ως τηλεπικοινωνιακοί σύνδεσμοι.

Επίσης, τα ξημερώματα της Κυριακής στελεχώθηκε Πεζοπόρο Τμήμα, το οποίο και μετέβη με το κινητό συντονιστικό κέντρο της ΕΔΔΚ (ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ-5) και το όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ-6) στην Άνω Γλυφάδα για επιτήρηση αναζωπυρώσεων.

Για την Εθελοντική Δασοπροστασία του Δήμου Καισαριανής, ο Υμηττός, το βουνό μας, βόρειος ή νότιος, ένας είναι και θα τον φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού.

Πυκνώστε τις τάξεις μας: το δάσος είναι κοινωνικό αγαθό και είναι καθήκον όλων μας η προστασία του.

 

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΟΥ METRO ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Στις 00:03 της 25ης Μαΐου 2022, η ΕΔΔΚ επενέβη σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοτάξιο του METRO στην Καισαριανή, πλησίον της Πανεπιστημιούπολης, καίγονταν μηχανήματα έργου, δέντρα & χαμηλή βλάστηση.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Την Τετάρτη 10:00 της 11/5/2022 μας επισκεύθηκαν στο ΚΕ.Π.Ε. οι μικροί μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Δημητρίου, μαζί με τις δασκάλες τους Βασιλική Κυριαζή και Καλλιόπη Μαραβέλια.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο του κέντρου μας και ενημερώθηκαν για ιστορικά στοιχεία, την χλωρίδα και την πανίδα του Υμηττού, αλλά και πολύ παιχνίδι.

Ευχαριστούμε τις δασκάλες τους που μας έδωσαν την ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε σχετικά με το δάσος τα παιδιά και που γέμισαν για 2 ώρες τον χώρο με παιδικά χαμόγελα.

 

Η ΕΔΔΚ στην "ΕΛΠΙΔΑ του 2022"

 
Από τη Δευτέρα 24/1 το πρωί, έχοντας πάρει πολύ στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας με την ονομασία "ΕΛΠΙΔΑ", μέλη της Εθελοντικής Δασοπροστασίας του Δήμου Καισαριανής άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Κέντρο Δικτύου της Ομάδας. 
Με τις πρώτες νιφάδες και για τις επόμενες δύο ημέρες  του μεγάλου χιονιά (Δευτέρα, Τρίτη & Τετάρτη),  οι Εθελοντές μας επιδόθηκαν, στα μέτρα των δυνατοτήτων τους, στην παροχή βοήθειας σε διάφορα επίπεδα και σε ο,τι τους ζητήθηκε από το Δήμο Καισαριανής, τους όμορους Δήμους και το συντονιστικό του Πυροσβεστικού Σώματος:
 
  • 29 Διακομιδές συμπολιτών μας με θέματα υγείας (νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, νεογνά, λεχώνες, τραυματίες) για τις θεραπείες τους και στη συνέχεια την ασφαλή επιστροφή στα σπίτια τους.
  • Παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματία ορειβάτη που θάφτηκε στο χιόνι σε μονοπάτι του Υμηττού
  • 17 κοπές και απομακρύνσεις πεσμένων δέντρων και κλαδιών από το οδόστρωμα, σε διάφορα σημεία, ώστε να μπορέσουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα να διανοίξουν ασφαλή περάσματα για τα οχήματα.
  • Διανομή πόρτα-πόρτα του συσσιτίου του Δήμου Καισαριανής για δύο ημέρες.
  • Μετακίνηση στελεχών του Δήμου Καισαριανής για επιθεώρηση κρίσιμων υποδομών της πόλης.
  • Συνεχείς περιπολίες για την κατάσταση του οδοστρώματος και εντοπισμό τυχόν προβλημάτων.
  • Λειτουργία 2 τηλεφωνικών γραμμών Έκτακτης Ανάγκης σε 24ωρη βάση.

Έντονα καιρικά φαινόμενα σαν και το κύμα κακοκαιρίας "ΕΛΠΙΔΑ" πάντα θα υπάρχουν. Εμείς οι Εθελοντές, είμαστε εκεί, όταν το κράτος φτάνει στα όριά του, με μόνο ένα κριτήριο: ο άνθρωπος να βοηθήσει τον άνθρωπο. 

Ανυστερόβουλα με αλληλεγγύη... και συνεχίζουμε.
 

Μόνος δρόμος η οργάνωση κι η επαγρύπνηση

Οι πρόσφατες πυρκαγιές, που σημάδεψαν ανεξίτηλα την πατρίδα μας, άφησαν κι ένα, ίσως, θετικό αποτύπωμα: κινητοποίησαν μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων να συμμετάσχει ενεργά στην προστασία των δασών.

Ήδη, μεμονωμένοι πολίτες, αλλά και οργανωμένες ομάδες από διαφορετικές αφετηρίες, έχουν εκφράσει την ειλικρινή διάθεσή τους να συμβάλουν στην περιφρούρηση, στην προστασία του κοινωνικού αγαθού που λέγεται δάσος.

Η Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής, με 36 χρόνια ακάματου αγώνα και εμπειρίας, χαιρετίζει και καλωσορίζει κάθε οργανωμένη προσπάθεια στο σκοπό αυτό. Επισημαίνει ταυτόχρονα, ότι κάθε δράση πρέπει να γίνεται με σχέδιο και ασφάλεια, μετά από εκπαίδευση και συντονισμό, με συνέχεια και συνέπεια.

Όταν το 1985 ο δήμαρχος Καισαριανής, ο αείμνηστος Παναγιώτης Μακρής κάλεσε το λαό να φυλάξει τον Υμηττό για μερικές μέρες, κατέστη γρήγορα σαφές ότι το δάσος δε σώζεται με ευκαιριακές δράσεις καμπανιακού χαρακτήρα, αλλά χρειάζεται διαρκή, καθημερινή περιφρούρηση. Έτσι ακριβώς γεννήθηκε η Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής.

Έχοντας ακριβώς τη συγκεντρωμένη, συλλογική πείρα οργάνωσης και δράσης στη δασοπροστασία από το 1985, καλούμε κάθε φορέα, κάθε κάτοικο της περιοχής, κάθε τακτικό επισκέπτη του βουνού σε συντονισμένη, οργανωμένη, κοινή δράση για την προστασία του δάσους μας. Καλούμε τέλος, όπως πάντα, το λαό της Καισαριανής και των γύρω περιοχών σε διαρκή επαγρύπνηση, καθώς και κάθε ενεργό πολίτη να εκπαιδευτεί και να πυκνώσει τις τάξεις του εθελοντικού κινήματος. Το δάσος είναι κοινωνικό αγαθό, καθήκον όλων να το προστατεύσουμε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί πρόγραμμα εκπαιδεύσεων σε βασικά θέματα δασοπροστασίας, με προϋπόθεση φυσικά την τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Ελπίζουμε ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν φέτος και τη διεξαγωγή της επίσημης εκπαίδευσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η έλλειψη της οποίας εδώ και δύο χρόνια έχει αποστερήσει την ΕΔΔΚ από δεκάδες νέους, πολύτιμους εθελοντές που θα αναλάμβαναν επιχειρησιακό ρόλο ως πληρώματα πυροσβεστικών οχημάτων ή σε πεζοπόρα τμήματα.

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟ !!!

 

Το είδαμε κι’αυτό...

Η "δύναμη της πράσινης ενέργειας" έφτασε και στον Υμηττό, υπό μορφή ταμπέλας. Μιας ταμπέλας αναμνηστικής για την εταιρεία και για τη βραχύβια δεντροφύτευση. Έχουν αρχίσει όλοι και διαλαλούν ότι λατρεύουν το περιβάλλον. Ηρωνεία;;;…Σημεία των καιρών.!!!

Μας κάνει εντύπωση ότι η περίεργη αυτή δεντροφύτευση είχε στον προϋπολογισμό της πρόβλεψη για… φύτεμα ταμπέλας, αλλά όχι για τις απαραίτητες εγκρίσεις από το αρμόδιο Δασαρχείο Πεντέλης και το Δήμο Καισαριανής, στα διοικητικά όρια του οποίου πραγματοποιήθηκε.

Αναμένουμε ότι οι αρμόδιες αρχές, θα μεριμνήσουν για την αποκατάσταση του χώρου και θα αυξήσουν σημαντικά την επαγρύπνησή τους για τα τεκταινόμενα στο πολύπαθο και πανταχόθεν βαλλόμενο βουνό μας. 

Syndicate content