ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ COVID-19

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ COVID-19

 

Στα πλαίσια της αναγκαιότητας έναρξης των βαρδιών Δασοπροστασίας λόγω αντιπυρικής περιόδου και σε συνεργασία με υγειονομικούς, αλλά και βάσει των κατευθύνσεων του Ε.Ο.Δ.Υ., προχωρήσαμε στη σύνταξη πρωτοκόλλου ασφαλείας που θα πρέπει να εφαρμόζεται ανελλιπώς από τα μέλη που θα εκτελούν υπηρεσίες στον Υμηττό.

 • ΓΕΝΙΚΑ

Θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά οι αρχή της απόστασης των 2 μέτρων και η συνεχής απολύμανση των χεριών με σαπούνι ή αντισηπτικό.

Πρέπει να γίνει προσπάθεια να διαμορφωθούν κατά το δυνατόν σταθερά ζευγάρια πληρωμάτων πυροσβεστικού οχήματος, με στόχο την διευκόλυνση ιχνηλάτησης σε περίπτωση κρούσματος & περιορισμό της διάδοσης της μόλυνσης με covid-19.

 

Α. ΚΕΝΤΡΟ

 1. Αμέσως μόλις ανοίξει, καθαρίζει πόμολα, γραφείο και εξωτερικό φωριαμού με με ειδικό απολυμαντικό spray (benzalconium chloride 0.1%). Επίσης, πληκτρολόγιο, ποντίκι και μικρόφωνα ασυρμάτων με αλκοολούχο διάλυμα ή αντισηπτικό μαντηλάκι. Κατά τη διάρκεια της βάρδιας εννοείται ότι καθαρίζει πατώματα, WC, κουζίνα κλπ. με διάλυμα χλωρίνης.
 2. Δεν επιτρέπει σε κανέναν την είσοδο στο κέντρο, παρά για χρήση της τουαλέτας (αποκλειστικά για εθελοντές)
 3. Καθαρίζει προσεκτικά με αλκοολούχο διάλυμα ή αντισηπτικό μαντηλάκι, όλα τα υλικά που χρεώνει στους εθελοντές, τόσο πριν την παράδοση όσο ΚΑΙ μετά την παραλαβή.
 4. Δίνει, σε περίπτωση που χρειαστούν, μάσκες, γάντια και καθαριστικά στους εθελοντές που πάνε για βάρδια.
 5. Φροντίζει να υπάρχει στη βεράντα υγρό σαπούνι και μπουκάλια νερό για χρήση από το πλήρωμα του πυροσβεστικού.(να δούμε μήπως βγάλουμε μια βρυσούλα).

 

Β. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ

 1. Αν δεν έχουν όχημα και τους μεταφέρει άλλος εθελοντής, κάθονται στην πίσω δεξιά θέση του αυτοκινήτου φορώντας μάσκα & γάντια μιας χρήσης.
 2. Φτάνοντας στο παρατηρητήριο, ανοίγουν, καθαρίζουν με απολυμαντικό spray (benzalconium chloride 0.1%), όλες τις χειρολαβές, καθίσματα κτλ. Με το που τελειώσουν, πετούν τα γάντια και απολυμαίνουν τα χέρια τους με αλκοολούχο διάλυμα. Έπειτα κάνουν έλεγχο του τομέα και δίνουν σχετική αναφορά στο κέντρο (άνεμος, ορατότητα κτλ.).
 3. Δεν επιτρέπουν σε κανέναν την είσοδο στο παρατηρητήριο.
 4. Φροντίζουν να μη μείνουν τα σκουπίδια στο παρατηρητήριο.

 

Γ. ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ

 1. Ανοίγοντας το Κέντρο Δικτύου, παίρνουν από τον προθάλαμο και φοράνε γάντια μιας χρήσης. Επίσης παίρνουν από δύο μάσκες.
 2. Φορώντας γάντια απολυμαίνουν εξωτερικά το όχημα με το κίτρινο ψεκαστικό που περιέχει διάλυμα χλωρίνης
 3. Κάνουν έλεγχο του οχήματος και εσωτερικό καθαρισμό σε καθίσματα πόμολα, ταμπλό, κράνη κλπ. με απολυμαντικό spray (benzalconium chloride 0.1%)
 4. Ξεκινώντας για περιπολία πετάνε τα γάντια, απολυμαίνουν τα χέρια με αλκοολούχο διάλυμα και φοράνε τη μάσκα, καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που βρίσκονται μέσα στο όχημα.
 5. Βγάζουν και βάζουν την μάσκα πιάνοντάς την μόνο από τα πλαϊνά λαστιχάκια.
 6. Φροντίζουν να απολυμαίνουν τακτικά τα χέρια τους με νερό+σαπούνι ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
 7. Δεν παίρνουν σε καμία περίπτωση τρίτο άτομο στο αμάξι.
 8. Κατά το δυνατόν, κρατάνε ανοιχτά παράθυρα και αποφεύγουν τη χρήση κλιματιστικού με ανακύκλωση αέρα.
 9. Στο τέλος της βάρδιας, επαναλαμβάνουν τον καθαρισμό του οχήματος.

 

δ. Μέσα Ατομικής Προστασίας

 1. Οι μάσκες ημίσεως προσώπου που βρίσκονται στα σακίδια βρίσκονται συσκευασμένες σε νάϋλον και κουτί από χαρτόνι κλεισμένο με ταινία, ώστε να φαίνεται ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.
 2. Οτιδήποτε από τον εξοπλισμό του οχήματος ή τα ΜΑΠ χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια της βάρδιας/άσκησης/επιχείρησης, φροντίζουν να απολυμανθεί επιμελώς μετά τη χρήση.
 3. Σε περίπτωση πυρκαγιάς φοράμε μόνο τα ενδεδειγμένα ΜΑΠ, σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ γάντια μιας χρήσης και μάσκες χειρουργικές.