2020-09-26 ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΑΡΕΑ

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Δήμου Καισαριανής κατά την πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου (περί τις 14:41) στον Καρέα και γρήγορα εξαπλώθηκε στο δάσος του Βύρωνα λόγω των ισχυρών νοτιοδυτικών ανέμων. Σε λίγα λεπτά βρίσκονταν στην πυρκαγιά όλα τα διαθέσιμα πυροσβεστικά οχήματα της ΕΔΔΚ (Καισαριανή-1, Καισαριανή-3, Καισαριανή-4) καθώς και η υδροφόρα του Δήμου Καισαριανής με εθελοντή τηλεπικοινωνιακό σύνδεσμο. Ακολούθησαν τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (Καισαριανή-5, Καισαριανή-6) με επιπλέον εθελοντές, σωλήνες, σκαπανικά και τη διοικητική μέριμνα (νερά, σάντουιτς) που εξασφάλισε η δημοτική επιχείρηση. Οι εθελοντές της ΕΔΔΚ επιχείρησαν αρχικά στο χώρο του ΕΚΕΜΣ, όπου απειλούνταν οι εγκαταστάσεις καυσίμων (Η/Z και βενζινάδικο) και στη συνέχεια πέριξ του Σκοπευτηρίου Βύρωνα.
Στην επιχείρηση, που διήρκεσε ως το πρωί, συμμετείχαν συνολικά 39 εθελοντές. Η καλή συνεργασία με το ΠΣ, τις υδροφόρες των Δήμων και της Περιφέρειας καθώς και με τις ομάδες του Βύρωνα, της Ηλιούπολης, της ΔΑΠΑΧΟ, της Αργυρούπολης, της Γλυφάδας και του Κρυονερίου περιόρισαν την καταστροφή στο δάσος του Υμηττού.
Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κι ενώ φορούσε όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας, τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι ο εθελοντής Κυριάκος Γκαβασιάδης, ο οποίος διακομίστηκε στο 251 Γ.Ν.Α. Εκεί, αν και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, η αξιωματικός βάρδιας του επισήμανε με έντονο ύφος ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να βρίσκεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο, ασχέτως αν τραυματίστηκε ενισχύοντας την Πυροσβεστική, οι υπάλληλοι της οποίας νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αυτό, ασχέτως αν ήταν το πλησιέστερο νοσοκομείο. Διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά, ότι οι ανενεργές (ακόμα!) προβλέψεις παλαιότερων και πιο πρόσφατων νόμων περί ασφάλισης των εθελοντών δεν ήταν παρά εξαγγελίες δίχως αντίκρυσμα, ότι τα μπράβο και τα χειροκροτήματα περισσεύουν κάθε φορά που ξελασπώνουμε (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ενισχύοντας τις τακτικές δυνάμεις του κράτους, αλλά στη στραβή κάνουν όλοι ότι δε μας ξέρουν.
Διεκδικούμε πραγματικές προβλέψεις για περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος, με όρους και συνθήκες ίδιες με εκείνες που ισχύουν για τους υπαλλήλους του φορέα τον οποίο επικουρούμε. Υπενθυμίζουμε ότι δεν ξοδεύουμε όλο μας τον ελεύθερο χρόνο για να βγάζουμε φωτογραφίες με χαμογελαστούς πολιτικούς, ούτε για να καλύψουμε τις τρύπες του κρατικού μηχανισμού. Είμαστε εθελοντές γιατί φοβόμαστε ότι θα ολιγωρήσουν και θα καεί το δάσος, ή θα μείνουν άνθρωποι αβοήθητοι στο έλεος των στοιχείων. Απαιτούμε έμπρακτο σεβασμό για το έργο που προσφέρουμε εθελοντικά, χωρίς δεκάρα τσακιστή!