ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
 

 Στις 27/08/2009 η Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών (ΟΕΔΔ) της Εκάλης εξέδωσε Δελτίο Τύπου με το οποίο καταγγέλλουν την Δήμαρχο Εκάλης και τον προϊστάμενο τακτικού προσωπικού του Δήμου για εγκατάλειψη εθελοντών της ΟΕΔΔ στην πυρκαγιά στον Αγ. Στέφανο την Κυριακή 23/08/2009.

 Όπως κατήγγειλε η ΟΕΔΔ στις 10:30 της 23/08/2009 ένα από τα τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα της Εκάλης, που μάλιστα έχει δωρηθεί στο Δήμο για χρήση της εθελοντικής ομάδας (δωρεά υπό τρόπον), μετέβη στον Αγ. Στέφανο όπου ξεκίνησε να επιχειρεί επί ενεργού μετώπου που απειλούσε οικίες. Εκεί μετέβη ο Προϊστάμενος Τακτικού Προσωπικού του Δήμου Εκάλης ο οποίος, σύμφωνα με την καταγγελία, εκτελώντας εντολές της Δημάρχου Εκάλης απέκοψε την παροχή νερού από τους εθελοντές που επιχειρούσαν και απέσυρε το όχημα εγκαταλείποντας τους εθελοντές πεζούς μπροστά στο εν εξελίξει μέτωπο εκθέτοντας τις ζωές τους σε κίνδυνο.

 Σε ότι αφορά τις καταγγελλόμενες ενέργειές της Δημάρχου Εκάλης, η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας του Δήμου Καισαριανής θεωρεί την εγκατάλειψη των εθελοντών στην φωτιά στυγνή, απάνθρωπη, ατομιστική και πανικόβλητη πράξη εκφράζει δε την αμέριστη συμπαράστασή της στους Εθελοντές της Εκάλης.

 Σε ότι αφορά την ουσία της υπόθεσης, η ΕΔΔΚ επισημαίνει πως:

-        Ασχέτως από τις λεπτομέρειες, οι αποδιδόμενες στην Δήμαρχο Εκάλης ενέργειες έρχονται να προστεθούν σε κάποιες πρακτικές ορισμένων αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανά την Ελλάδα οι οποίοι στην προσπάθεια τους να ελέγξουν το εθελοντικό κίνημα για μικροπολιτικά οφέλη, το εκτρέπουν από το σκοπό του και το ευνουχίζουν. Στην προσπάθεια τους αυτή, χρησιμοποιούν τα οχήματα πυρόσβεσης για φωτογραφήσεις δημοσίων σχέσεων και δημιουργία έμμισθων θέσεων οδηγών που συνήθως δεν εκτελούν ουσιαστικό έργο, καθώς μετά τις φανφάρες περί δημιουργίας δήθεν εθελοντικών ομάδων που υπολειτουργούν, περιφέρονται ασκόπως στα δάση με έμμισθους οδηγούς και χωρίς πληρώματα με πλήρη αδυναμία να επιχειρήσουν. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι αιρετοί αυτοί «στρατηγοί» της δασοπυρόσβεσης εκμεταλλεύονται την διάθεση της ανιδιοτελούς προσφοράς και την αγωνία των εθελοντών, προκειμένου να δημιουργήσουν απόλυτα ελεγχόμενες υπαλληλικές & συνάμα αναποτελεσματικές «δημοτικές πυροσβεστικές» στα πρότυπα της δημοτικής αστυνομίας, αποθαρρύνοντας την ανάπτυξη μαζικών, διεκδικητικών, καλά οργανωμένων εθελοντικών ομάδων. Ομάδων που δεν αλλοτριώνουν το δικαίωμα της κριτικής τους σαν πολίτες στις ολιγωρίες της διοίκησης.

-        Μεγάλες ευθύνες για την υφιστάμενη κατάσταση έχει το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. & η ΓΓΠΠ οι οποίοι για περισσότερα από 7 χρόνια δεν προωθούν μια απλή υπουργική απόφαση που θα νομιμοποιεί μέλη αναγνωρισμένων εθελοντικών ομάδων να οδηγούν πυροσβεστικά κ.α. οχήματα των ΟΤΑ. Με αποτέλεσμα η χρήση των ζωτικής σημασίας οχημάτων να επαφίεται στη καλή θέληση των δημάρχων ή κάποιων άσχετων γραφειοκρατών σε υπηρεσίες που θεραπεύουν μόνο τον τύπο και ποτέ την ουσία. Ενώ όπου δεν συμβαίνει αυτό, οι εθελοντές οδηγούν τα οχήματα όντας τυπικά εκτεθειμένοι ή με προσωρινές εγκρίσεις.

-        Η ΕΔΔΚ κλείνει την ανακοίνωσή της επισημαίνοντας πως η ρύθμιση του ζητήματος είναι από τα πρώτα που πρέπει να φροντίσει η πολιτεία, αν την ενδιαφέρει πραγματικά η αποτελεσματική έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης με την δημιουργία ικανών επιχειρησιακά εθελοντικών ομάδων και όχι η δημιουργία προϋποθέσεων που επιτρέπουν σε κακούς αιρετούς και διοικητικούς να φαλκιδεύουν και να αποδυναμώνουν το εθελοντικό κίνημα.

-        Επειδή το όλο θέμα είναι σοβαρό και βαθύτατα πολιτικό, η ΕΔΔΚ θεωρεί πως οι σχέσεις συνεργασίας που διαχρονικά έχουν αναπτυχθεί με τον Δήμο Καισαριανής και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, δεν της επιτρέπουν να σιωπήσει, ιδιαίτερα σε περίοδο όπου οι πάντες κρίνονται από την συνέπεια λόγων και πράξεων.