ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΔΔΚ ΤΗΣ π. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ του ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή στις 06-09-09 επισκέφτηκε την Εθελοντική Δασοπροστασία του Δήμου Καισαριανής (ΕΔΔΚ) η, έως τις τελευταίες Ευρωεκλογές, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Mechtild Rothe συνοδευόμενη από αντιπροσωπεία του Ελληνογερμανικού Κέντρου Αλληλεγγύης.

Η κυρία Rothe συναντήθηκε με τους εθελοντές και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΔΔΚ και στο δάσος του Υμηττού. Στην κυρία Rothe έγινε παρουσίαση της ιστορίας, του έργου, του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας της ΕΔΔΚ ενώ της έγινε ενημέρωση για την πολιτιστική αξία, την ιστορία και την οικολογική αξία του δάσους του Υμηττού.

Παράλληλα, της έγινε τεκμηριωμένη παρουσίαση των απειλών που δέχεται ο Υμηττός από το νέο σχέδιο του Π.Δ. του ΥΠΕΧΩΔΕ, τους υπό δημοπράτηση νέους αυτοκινητοδρόμους, την κατασκευή κατοικιών από το ΓΕΑ στο στρατόπεδο Σακέτα, τις ασυμβίβαστες χρήσεις και τις οργανωμένες πιέσεις που δέχεται το βουνό για την σταδιακή αλλαγή του δασικού χαρακτήρα και των χρήσεων γης.

Σχετικά με το νέο Π.Δ. του ΥΠΕΧΩΔΕ, τους νέους αυτοκινητόδρομους, τις κατοικίες που χτίζει το ΓΕΑ και τις κάθε λογής οργανωμένες πιέσεις που δέχεται ο Υμηττός, η κυρία Μ. Rothe δήλωσε ότι: 

«Μετά και την ιδία αντίληψη που διαμόρφωσα επιτόπου, θεωρώ εξοργιστικό και αδιανόητο να προωθούνται τέτοιες μεθοδεύσεις μέσα και γύρω από αυτό το δάσος του Υμηττού. Πρόκειται για δάσος το οποίο είναι ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων οικοτόπων Natura 2000 για την υψηλή οικολογική του αξία και γιαυτό πρέπει να ανακηρυχθεί σε ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ.»

Σε ότι αφορά την ιστορία και το έργο των εθελοντών της ΕΔΔΚ η κ. Μ. Rothe δήλωσε ότι:

«Οι προσπάθειες αυτές που καταβάλει η ΕΔΔΚ από το 1985 για την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών και την προστασία του δάσους από κινδύνους που οφείλονται σε οργανωμένες πιέσεις, είναι πολύτιμες και θα πρέπει με κάθε τρόπο να αναδειχθούν και να ενισχυθούν, καθώς αποτελούν πρωτοπορία σε ευρωπαϊκό επίπεδο».