ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΗ-ΓΙΑΝΝΗ

Ότι ει εν [τώ] υγρώ ξύλω ταύτα ποιούσιν,
εν τω ξηρώ τί γένηται;
(ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ 23:31)

Οι οιωνοί για το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ ανησυχητικοί. Ήδη στις 3 του Μάη, μέρα μεσημέρι, είχαμε τον πρώτο εμπρησμό, στον Άη-Γιάννη. Εκεί έφτασαν τα οχήματα πρώτης προσβολής της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Καισαριανής και της Δασοπροστασίας Βύρωνα, για να συναντήσουν το τείχος της ντροπής, τους σιδερένιους πυλώνες της αλαζονείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.κ. Δανιήλ.

Η είσοδος από πανεπιστημιούπολη της Μονής, η μόνη ενδεδειγμένη για προσέγγιση πυροσβεστικών οχημάτων, παρά τους αγώνες του λαού της Καισαριανής και κυρίως τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις της Δασοπροστασίας, ήταν για μια ακόμη φορά οχυρωμένη, αυτή τη φορά και με σιδερένιες κολώνες να εμποδίζουν το πέρασμα.
Το επίμονο και προκλητικό κλείσιμο του δασικού δρόμου απ’ τα συρματοπλέγματα και τους φράχτες, παρά τις προειδοποιήσεις για τον πιθανό κίνδυνο, απέκλεισε τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απ’ το να επέμβουν. Έτσι το έργο έπεσε αποκλειστικά στα χέρια των εθελοντών.
Ο χρόνος έτρεχε κι η φωτιά φούντωνε, καθώς τα δύο οχήματα, της Καισαριανής και του Βύρωνα, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να προσεγγίσουν, καθυστερώντας δραματικά για να κόψουν το σύρμα και να περάσουν τα πυροσβεστικά απ’ το στενό μονοπάτι που άφηναν οι σιδερένιες κολώνες. Θεού θέλημα, το ότι δε φυσούσε. Αν φυσούσε θα είχε χαθεί το μισό δάσος της Πανεπιστημιούπολης, μαζί ίσως και με το μοναστήρι.
Αποτελεί πάγια θέση μας ότι το δάσος είναι κοινωνικό αγαθό και οφείλουμε όλοι να το προστατεύουμε. Αυτό είχαν στο μυαλό τους οι εθελοντές για να ξεπεράσουν το αθέμιτο εμπόδιο και να σβήσουν τη φωτιά. Το κόστος ήταν ευτυχώς μόνο 10 τετραγωνικά μέτρα καμμένα χόρτα και μεγάλη ζημιά απ’ τα σίδερα στις πλευρές του μικρού πυροσβεστικού οχήματος, που με τόσο κόπο συντηρούμε.
Το γιατί επιμένει η Ιερά Μητρόπολη σ’ αυτήν την παράνομη, επικίνδυνη και αν μη τι άλλο ακαλαίσθητη περίφραξη, που λίγο διαφέρει απ’ το Μαουτχάουζεν στην όψη και την ουσία, αρχίζουμε να το υποψιαζόμαστε. Το γιατί όμως, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ιστορική Μονή, αλλά κυρίως τη γερόντισσα και τις ηλικιωμένες μοναχές, αδυνατούμε να το καταλάβουμε.
Ίσως θα έπρεπε ν’ αποστείλουμε στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.κ. Δανιήλ το λογαριασμό για την επισκευή του οχήματος. Σίγουρα όμως στέλνουμε σε όσους επιβουλεύονται το κοινωνικό αγαθό που ονομάζεται δάσος, ένα μήνυμα:

Είμαστε εδώ!