ΕΛΗΞΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΔΔΚ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή η Άσκηση Αντιμετώπισης Σεισμικού Κινδύνου που διοργάνωσε η ΕΔΔΚ την Κυριακή 2 Απρίλη 2017 στην περιοχή της Καισαριανής. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν το σχέδιο κινητοποίησης σε περίπτωση σεισμού, να στελεχώσουν συνεργεία καταγραφής-γραμματείας σε δύο από τους χώρους καταφυγής του Δήμου Καισαριανής (Σκοπευτήριο και Πάρκο Αη-Γιάννη) καθώς και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου με τηλεπικοινωνιακό σύνδεσμο, να πραγματοποιήσουν πεζές και εποχούμενες περιπολίες για αναφορά ζημιών και έλεγχο τρωτότητας των κτιρίων, καθώς και να αντιμετωπίσουν πυρκαγιά και τραυματισμό σε αρχαιολογικό χώρο (Μονή Καισαριανής). Για τους σκοπούς της άσκησης, χρησιμοποιήθηκαν ασύρματοι, φορητοί υπολογιστές εφοδιασμένοι με πρόγραμμα μετάδοσης ψηφιακών δεδομένων μέσω ασυρμάτου, τα οχήματα της ΕΔΔΚ καθώς και εξοπλισμός παροχής Α´ Βοηθειών. Εκτός της ΕΔΔΚ, στην άσκηση πήραν μέρος και 4 εθελοντές της ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.

Την άσκηση παρακολούθησε ο Αντιδήμαρχος Καισαριανής κ. Γιάννης Περρής, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ  και υπεύθυνος του ΠΜΣ Διαχείρισης Κρίσεων του Τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ καθ. κ. Ευθύμης Λέκκας μαζί με μεταπτυχιακούς του φοιτητές, ο Υποδιοικητής του Α´ ΠΣ Αθηνών κ. Γιάννης Κουσαρίδας, ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Δ/νσης ΠΠ Περιφέρειας Αττικής κ. Ευστράτιος Δαβάκης, η Προϊσταμένη Σχεδιασμού Αυτοτελούς Δ/νσης ΠΠ Περιφέρειας Αττικής κα Ασπασία Καραμάνου καθώς και ο εκπρόσωπος της Ομάδας Διάσωσης Κορινθίας κ. Παναγιώτης Γέρου.

Τη λήξη της άσκησης ακολούθησε αναλυτική αξιολόγηση στην οποία έλαβαν μέρος τόσο οι εθελοντές όσο και οι παρατηρητές, από την οποία βγήκαν πολύτιμα συμπεράσματα που αφορούν τεχνικά προβλήματα στη χρήση του εξοπλισμού, το ρόλο που καλούνται να αναλάβουν οι εθελοντές ΠΠ σύμφωνα με τον κρατικό σχεδιασμό, τη συνεργασία των εθελοντικών οργανώσεων μεταξύ τους αλλά και με τους κρατικούς φορείς και την Αυτοδιοίκηση. Απόσταγμα της αξιολόγησης και της άσκησης ήταν η διαπίστωση ότι για να υπάρξει ουσιαστική προσφορά στο περιβάλλον και την κοινωνία από τους εθελοντές σε οποιουδήποτε είδους θεομηνία, απαιτείται διαρκής και εκτεταμένη εκπαίδευση.