Μόνος δρόμος η οργάνωση κι η επαγρύπνηση

Οι πρόσφατες πυρκαγιές, που σημάδεψαν ανεξίτηλα την πατρίδα μας, άφησαν κι ένα, ίσως, θετικό αποτύπωμα: κινητοποίησαν μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων να συμμετάσχει ενεργά στην προστασία των δασών.

Ήδη, μεμονωμένοι πολίτες, αλλά και οργανωμένες ομάδες από διαφορετικές αφετηρίες, έχουν εκφράσει την ειλικρινή διάθεσή τους να συμβάλουν στην περιφρούρηση, στην προστασία του κοινωνικού αγαθού που λέγεται δάσος.

Η Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής, με 36 χρόνια ακάματου αγώνα και εμπειρίας, χαιρετίζει και καλωσορίζει κάθε οργανωμένη προσπάθεια στο σκοπό αυτό. Επισημαίνει ταυτόχρονα, ότι κάθε δράση πρέπει να γίνεται με σχέδιο και ασφάλεια, μετά από εκπαίδευση και συντονισμό, με συνέχεια και συνέπεια.

Όταν το 1985 ο δήμαρχος Καισαριανής, ο αείμνηστος Παναγιώτης Μακρής κάλεσε το λαό να φυλάξει τον Υμηττό για μερικές μέρες, κατέστη γρήγορα σαφές ότι το δάσος δε σώζεται με ευκαιριακές δράσεις καμπανιακού χαρακτήρα, αλλά χρειάζεται διαρκή, καθημερινή περιφρούρηση. Έτσι ακριβώς γεννήθηκε η Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής.

Έχοντας ακριβώς τη συγκεντρωμένη, συλλογική πείρα οργάνωσης και δράσης στη δασοπροστασία από το 1985, καλούμε κάθε φορέα, κάθε κάτοικο της περιοχής, κάθε τακτικό επισκέπτη του βουνού σε συντονισμένη, οργανωμένη, κοινή δράση για την προστασία του δάσους μας. Καλούμε τέλος, όπως πάντα, το λαό της Καισαριανής και των γύρω περιοχών σε διαρκή επαγρύπνηση, καθώς και κάθε ενεργό πολίτη να εκπαιδευτεί και να πυκνώσει τις τάξεις του εθελοντικού κινήματος. Το δάσος είναι κοινωνικό αγαθό, καθήκον όλων να το προστατεύσουμε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί πρόγραμμα εκπαιδεύσεων σε βασικά θέματα δασοπροστασίας, με προϋπόθεση φυσικά την τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Ελπίζουμε ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν φέτος και τη διεξαγωγή της επίσημης εκπαίδευσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η έλλειψη της οποίας εδώ και δύο χρόνια έχει αποστερήσει την ΕΔΔΚ από δεκάδες νέους, πολύτιμους εθελοντές που θα αναλάμβαναν επιχειρησιακό ρόλο ως πληρώματα πυροσβεστικών οχημάτων ή σε πεζοπόρα τμήματα.