ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καισαριανή Πέμπτη, 16 Απριλίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Την Παρασκευή 27 Μαρτίου, η ΕΔΔΚ έκλεισε τον κύκλο της ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων για το σχέδιο ΠΔ του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Υμηττό και τους νέους αυτοκινητοδρόμους, με την παρουσίαση του υπομνήματος της ΕΔΔΚ και την παράδοση αντιγράφων των 6923 υπογραφών πολιτών, που αντιτίθενται στο νέο ΠΔ και ζητούν την ανακήρυξη του Υμηττού σε Εθνικό Δρυμό. Στα πλαίσια αυτής της ενημέρωσης, αντιπροσωπείες της ΕΔΔΚ επισκέφτηκαν το κοινοβούλιο και ενημέρωσαν (κατά χρονική σειρά) τους αρμόδιους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων: ΛΑ.Ο.Σ. (κ. Αστέριο Ροντούλη), ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (κα Άννα Φιλίνη), Κ.Κ.Ε. (κ. Αχιλλέα Κανταρτζή), ΠΑ.ΣΟ.Κ. (κ. Σπύρο Κουβέλη). Σε ό,τι αφορά το κόμμα της Ν.Δ., επειδή δεν κατέστη δυνατός ο ορισμός συνάντησης παρά τις προσπάθειές μας, η ενημέρωση αποστέλλεται ταχυδρομικά στην έδρα της κοινοβουλευτικής της ομάδας.

Ο κύκλος της ενημέρωσης των θεσμικών παραγόντων από την ΕΔΔΚ θα κλείσει για τα μεγάλα αυτά θέματα, με συναντήσεις εκπροσώπων της ΕΔΔΚ με το προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων και τις ηγεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που επιχειρείται να προγραμματιστούν για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κατά τα φαινόμενα και βάσει των τελευταίων δηλώσεων του υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. η αντιπαράθεση οξύνεται ραγδαία λόγω της άρνησής του να αφουγκραστεί την εκφρασμένη αντίθεση όλων των πέριξ του Υμηττού Δήμων, αλλά και χιλιάδων πολιτών, στα σχέδια υποβάθμισης του βουνού. Γι’ αυτό το λόγο στις 21/4/2009 αναχωρεί αντιπροσωπεία της ΕΔΔΚ για την Γερμανία, όπου θα ζητήσει επίσημα την συνδρομή θεσμικών  παραγόντων, φορέων και δικτύων με τους οποίους συνεργάζεται την διεθνοποίηση του ζητήματος του Υμηττού.

Κλείνοντας την ανακοίνωση της, η ΕΔΔΚ υπενθυμίζει οριοθετώντας την αντίθεση της με το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι:

-Σε ότι αφορά τον Υμηττό: Το νέο σχέδιο ΠΔ του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι πέραν της νομιμότητας, αντίκειται στην εθνική και διεθνή νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής και εξαιρετικά επικίνδυνο αφού επί της ουσίας αξιολογείται ως το πρώτο σκέλος της προσπάθειας του ΥΠΕΧΩΔΕ να δημιουργήσει νομικά εργαλεία για την παράκαμψη του Συντάγματος προκειμένου να εμπορευματοποιηθούν τα ελληνικά δάση.

-Σε ότι αφορά τους νέους αυτοκινητοδρόμους στον Υμηττό: Το σχεδιαζόμενο έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι αντικοινωνικό επειδή σχεδιάζεται για να υποστηρίζει την αυθαίρετη , άναρχη δόμηση στην ανατολική πλευρά του βουνού, καταστροφικό για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στον Υμηττό και το Λεκανοπέδιο και παράνομο αφού δεν μπορεί να συνοδευτεί ως οφείλεται  από την φύση του με αξιόπιστη Στρατηγική Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που να το δικαιολογεί.