ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Προς αποφυγή παρεξηγήσεων

Με λύπη διαπιστώνουμε, ότι η πεπατημένη διαδικασία είναι Πέμπτη να ενημερωνόμαστε για Σάββατο (2 ημέρες προειδοποίηση) , για εκπαιδεύσεις και εξετάσεις που είναι προαπαιτούμενες για τη νομότυπη άσκηση των καθηκόντων μας.

Αντίστοιχα, το προηγούμενο διάστημα, ειδοποιηθήκαμε τελευταία στιγμή για τις θεωρητικές και πρακτικές εκπαιδεύσεις της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, τους τελευταίους μήνες, έχουμε κληθεί να συμμετάσχουμε σε ουκ ολίγες συσκέψεις και ασκήσεις ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Ζητάτε από εθελοντές τελευταία στιγμή, την Πέμπτη, να έρθουν το Σάββατο για εκπαίδευση, χωρίς να αναλογιστείτε ότι κανένας δεν έχει κενό το πρόγραμμά του, μήπως και θυμηθεί το κράτος να κάνει την εκπαίδευση που τόσο καιρό δεν έκανε.

Ζητάτε από εθελοντές να συμμετάσχουν στις συσκέψεις και τις ασκήσεις σας, καθημερινές, πρωινή ώρα, χωρίς να υπολογίζετε ότι δουλεύουν και χωρίς να εκδίδετε έγκαιρα τις σχετικές βεβαιώσεις για να απουσιάσουν απ' την εργασία τους, ρισκάροντας πέρα από την απώλεια του μεροκάματου, ακόμα και την απόλυση από τον εργοδότη τους.

Ζητάτε από εθελοντές να απαντήσουν σε δεκάδες έγγραφα, με εξαντλητικές προθεσμίες, λίγων ωρών ή ημερών, την ώρα που οι δικές σας, οργανωμένες υπηρεσίες κάνουν εβδομάδες για να διαβιβάσουν απλώς το κάθε αίτημα.

Για να το ξεκαθαρίσουμε:

Δίνουμε πολύτιμο προσωπικό χρόνο και κόπο, εις βάρος και της επαγγελματικής και της προσωπικής μας ζωής, χωρίς να απαιτούμε καμία υλική αμοιβή, προκειμένου να προστατέψουμε το περιβάλλον και το συνάνθρωπο μας, υποστηρίζοντας το έργο σας.

Είμαστε εθελοντές και ζητάμε εδώ και δεκαετίες σοβαρή εκπαίδευση και εξοπλισμό, προκειμένου να μπορούμε να προσφέρουμε ουσιαστικά, πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Ζητάμε τον στοιχειώδη σεβασμό στο χρόνο και τις θυσίες μας!

Για να μη μπερδευόμαστε, δε χρωστάμε τίποτα, ούτε είμαστε επαγγελματίες, να τρέχουμε για να ικανοποιήσουμε τα ασφυκτικά σας χρονοδιαγράμματα, στις ώρες που σας εξυπηρετούν, με ειδοποίηση ελαχίστων ημερών.

Οι εκπαιδεύσεις και ασκήσεις κάθε είδους είναι προβλέψιμες, όχι επείγουσες, επομένως οφείλετε να τις προγραμματίζετε σε ετήσια βάση και να μας ειδοποιείτε εγκαίρως, όχι να τρέχετε να προλάβετε την αντιπυρική, ώστε να φαίνονται όλα δήθεν έτοιμα κι εμείς να χορεύουμε στο σκοπό σας.

Σας καλούμε να λύσετε επιτέλους τα σοβαρά αυτά και άλλα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου και να βρείτε, σε συνεργασία με μας και σύμφωνα με τις ανάγκες μας, μια σύγχρονη, σοβαρή διαδικασία, πραγματικής και ουσιαστικής εκπαίδευσης των εθελοντών, ώστε να μπορέσει ο εθελοντισμός ν’ ανθίσει.

Μέχρι τότε, εμείς θα ανταποκρινόμαστε στα κάθε είδους αιτήματά σας στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Μέτρα άμεσης εφαρμογής για βελτίωση της κατάστασης:

  • Διαρκώς ανοιχτό Μητρώο Εθελοντών, με ψηφιακές διαδικασίες υποβολής στοιχείων στη ΓΓΠΠ μέσω gov.gr και ενημέρωση της Ομάδας ότι το μέλος έγινε δεκτό, χωρίς χειρισμό ευαίσθητων Προσωπικών Δεδομένων από τις Εθελοντικές Ομάδες.
  • Προτεραιότητα σε δημόσιες δομές υγείας για την έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών καλής υγείας.
  • Εκπαίδευση σε θέματα τακτικής και κανόνων ασφάλειας από την Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας για τους εθελοντές-οδηγούς, που έχουν έγκυρα, κρατικά διπλώματα οδήγησης, χωρίς να δώσουν απ' την αρχή σήματα και πορεία και έκδοση κατ' εξαίρεση άδειας χωρίς χρονικό περιορισμό, όπως προβλέπει ο Νόμος. 
  • Διαρκώς ανοιχτή πλατφόρμα για τη Θεωρητική Εκπαίδευση, ώστε να μη χάνονται οι νέοι εθελοντές περιμένοντας... του χρόνου για εκπαίδευση.
  • Ετήσιο προγραμματισμό πιστοποιημένων εκπαιδεύσεων από την ακαδημία ΠΠ, γνωστό από την αρχή του χρόνου στους εθελοντές, ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους.
  • Απλούστευση των διαδικασιών, μείωση της γραφειοκρατίας, ετήσια επικαιροποίηση στοιχείων σε καθιερωμένη ημερομηνία (π.χ. 1η Απριλίου) από έναν φορέα κι όχι από κάθε διοικητική δομή ξεχωριστά (Περιφέρεια, Πυροσβεστική, ΓΓΠΠ).
  • Διεξαγωγή συσκέψεων, ασκήσεων και λοιπών προπαρασκευαστικών δράσεων κατά το δυνατόν σε μη εργάσιμες μέρες και ώρες, για να μπορούμε να ανταποκριθούμε χωρίς απώλεια ημερομισθίων.