ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27-11-2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Η ΕΔΔΚ ετοιμάζεται να φυτέψει 15.000 βελανιδιές

 Την Κυριακή 22/11/2009 η ΕΔΔΚ ολοκλήρωσε την 3η ετήσια συλλογή πολλαπλασιαστικού υλικού, για τον εμπλουτισμό του δάσους του Υμηττού με το αρχέγονο δέντρο της βελανιδιάς.

Περισσότεροι από 15000 καρποί (βελανίδια) φυλλοβόλου βελανιδιάς τοποθετήθηκαν για προβλάστηση.

Παράλληλα, αρκετές χιλιάδες βελανίδια, συσκευάστηκαν και απεστάλησαν σε εθελοντικές ομάδες στην Πάτμο  και στην Ικαρία προκειμένου να αρχίσει η σταδιακή επανεισαγωγή της φυλλοβόλου βελανιδιάς στα νησιά του Αιγαίου όπου μέχρι πριν λίγες δεκαετίες το δένδρο υπήρχε, σε μεγάλες συγκεντρώσεις οι οποίες καταστράφηκαν από την αλόγιστη ανάπτυξη.

Τα 15.000 βελανίδια αφού προβλαστήσουν θα εμπλουτίσουν διάφορα σημεία του βουνού με την βοήθεια εθελοντικών ομάδων, φορέων , σχολείων και πολιτών, οι οποίοι και φέτος θα φυτέψουν τις μικρές προβλαστημένες βελανιδιές για 3η κατά σειρά χρονιά.

Η εμπειρία των προηγούμενων ετών, δείχνει ότι ικανός αριθμός από τις προβλαστημένες βελανιδιές επιβιώνει χωρίς καμιά υποστήριξη στον Υμηττό κατά την διάρκεια του πρώτου τους δύσκολου (λόγω ξηρασίας) καλοκαιριού, εμπλουτίζοντας το βουνό με ένα πολύτιμο για το δασικό οικοσύστημα δένδρο.

Η επανεισαγωγή της βελανιδιάς στον Υμηττό είναι ζωτικής σημασίας για το δάσος επειδή οι βελανιδιές συγκρατούν πολύ περισσότερο νερό της βροχής από τα πευκοδάση και εκεί που εγκαθίστανται σε μεγάλους αριθμούς, επιτρέπουν σε περισσότερα είδη φυτών και ζώων να επιβιώσουν μαζί τους.