Η «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ !!!

Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στις 8/3/2010 με τίτλο «Εξοικονομούν 37 χλμ» άρχισε η δημοσιοποίηση της «νέας χάραξης των επεκτάσεων της Αττικής Οδού που προωθεί το Υπουργείο Υποδομών».

Σύμφωνα με το άρθρο, βαίνει προς δημοπράτηση έως τις αρχές του 2011 το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που διέρχεται με καταστροφικές συνέπειες, από το ζωντανότερο σημείο του Υμηττού, τη δυτική πλευρά του: κόμβος Σακέτα, σύνδεση του κόμβου με τη Λ. Βουλιαγμένης, με καταστροφικές εκσκαφές, σήραγγες 730 μέτρων  στους δασωμένους λόφους Καλόγερο και Κουταλά, και η τραγική για την Καισαριανή σύνδεση του αυτοκινητοδρόμου, που καταστρέφει το λόφο του Αράπη(Αλεποβούνι) μαζί με τμήματα της ρεματιάς, μετατρέποντας την πόλη σε κύρια πύλη εισόδου αυτοκινήτων προς το κέντρο της Αθήνας σε περιοχή που το οδικό δίκτυο αδυνατεί να υποδεχτεί επιπλέον κυκλοφοριακό φόρτο.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος χαράζεται σε περιοχή Natura εξαιρετικά σημαντική για το πολύτιμο δασικό οικοσύστημα του Υμηττού, καταστρέφει ζωτικές αρτηρίες κυκλοφορίας της πανίδας και επηρεάζει ανεπηρέαστα έως σήμερα σημεία του δάσους. Εάν υλοποιηθεί, θα πληγούν ανεπανόρθωτα προστατευόμενα είδη φυτών και θα απωθηθούν, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον τους υπό εξαφάνιση είδη πουλιών που ως περιβαλλοντικοί πρόσφυγες αξιοποιούν την περιοχή (δάσος Σακέτα – αισθητικό δάσος Καισαριανής) σαν έσχατο καταφύγιο για την ωοτοκία τους έχοντας χάσει τους κανονικούς τόπους αναπαραγωγής τους. Το γεγονός αυτό, δε μπορεί να παρασιωπηθεί από μία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που με αντιεπιστημονικό τρόπο προσμετρά το περιβαλλοντικό κόστος ως απλή «λογιστική» αποτίμηση του αριθμού των κομμένων δέντρων για να διασφαλιστεί το νομότυπο του έργου.

    Αντιδρώντας επί της ουσίας στο ήθος, τον χρόνο, και την πολιτική διάσταση του θέματος, η Ε.Δ.Δ.Κ διαπιστώνει τα εξής:

      Α) ΤΟ ΗΘΟΣ. Η προετοιμασία της κοινής γνώμης με ωραιοποιημένα δημοσιεύματα και διαρροές που δε διαψεύδονται προκειμένου να αποδεχτεί καταστροφικές χωροθετήσεις έργων τα οποία εξυπηρετούν μόνο κατασκευαστικά και άλλα οικονομικά συμφέροντα, αποτελεί θρασύδειλη και κουτοπόνηρη πολιτική στρατηγική, παραγόντων κινούμενων στα όρια μιας αντίληψης που αντιπαρερχόμενη τη διαπίστωση του Σοφοκλή «Συμφορές τα αισχρά κέρδη φέρνουν» κινείται με σκοτεινές προθέσεις σε μια εποχή που οι Έλληνες ανεβαίνουν έναν οικονομικό Γολγοθά - αποτέλεσμα ανάλογων επί δεκαετίες επιλογών για την ανάπτυξη του τόπου.

      Β) Ο ΧΡΟΝΟΣ. Το γεγονός ότι το θέμα ανοίγει σε μία εποχή που το ΥΠΕΚΑ έχει διακηρύξει ότι προετοιμάζει ένα νέο Π.Δ. απολύτου προστασίας του Υμηττού σημαίνει ΜΟΝΟΝ ένα πράγμα: ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στις παρυφές της πολιτικής ηγεσίας από οργανωμένα συμφέροντα και πολιτικούς παράγοντες που ασκούν πιέσεις ώστε να δημιουργηθούν τετελεσμένα και εκπτώσεις στην προστασία του Υμηττού, χωρίς να δίνουν δεκάρα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων της Αθήνας.

      Γ) Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ. Είναι πολιτικά αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι τώρα που ο ελληνικός λαός καλείται να αιμορραγήσει για τον τόπο, κάποιοι στηρίζουν με πολιτικάντικες μανούβρες τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων στερώντας την ανάσα μας.

      Αυτό δείχνει ποιος πραγματικά δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή διασπαθίζοντας επί δεκαετίες σε επιζήμια οδικά έργα, πόρους που λείπουν από τη βιώσιμη και παραγωγική ανάπτυξη του τόπου, στοχεύοντας σε είσπραξη διοδίων.

      Συνεκτιμώντας το θέμα και τις παραπάνω διαπιστώσεις η Ε.Δ.Δ.Κ καλεί:

  1. Την Ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα στην τάξη την εν προκειμένω πολιτικά ασχημονούσα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών.

  2. Την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση του νέου Π.Δ. προστασίας του Υμηττού χαρακτηρίζοντας το σύνολό του, ως ενιαία περιοχή απόλυτης προστασίας σύμφωνα με το Νόμο 1650/1986, επειδή συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις του άρθρου 19 του Νόμου, τερματίζοντας ΟΛΕΣ τις ορέξεις σε βάρος του βουνού καθώς και απομακρύνοντας όλες τις ασύμβατες χρήσεις με αποκλεισμό κάθε εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας.

  3.  Τον Δήμο Καισαριανής, τον Σ.Π.Α.Υ., τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, τους κατοίκους της πόλης, τους εθελοντές και όλους τους έντιμους πολίτες αυτής της χώρας, να εξεγερθούν ανοιχτά, αντιδρώντας στις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις συνειδητοποιώντας ότι αυτοί που τους σπρώχνουν σήμερα στη επώδυνη φτώχια, τους στερούν και τον αέρα που αναπνέουν.

  4. Τους πάντες, να αντιληφθούν ότι ο αγώνας για την προστασία του Υμηττού είναι αγώνας για την τιμή, τη ζωή και τα δικαιώματα των επόμενων γενεών.

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΔΩΡΕΑΝ»

 

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΛΩΝ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ