Άσκηση ετοιμότητας "ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2011"

Την Τρίτη 17 Μαΐου 2011, η Εθελοντική Δασοπροστασία Δ. Καισαριανής συμμετείχε στην άσκηση ετοιμότητας για αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής της Π.Υ., με την κωδική ονομασία "Δια Πυρός 2011", στην θέση Άγιος Γεώργιος Κουταλάς Υμηττού.
Στην άσκηση, εκτός από το Π.Σ., συμμετείχαν εκπρόσωποι της Γ. Γ. της Αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής, της Γ Γ Π Π, των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ ΑΣ, της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, της Δασικής, καθώς και η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Βύρωνα και η Εθελοντική Δασοπροστασία Ηλιούπολης.
Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης. Κατά τη διεξαγωγή της ακολουθηθήκαν όλα τα στάδια μιας πραγματικής δασικής πυρκαγιάς, ξεκινώντας από την αναγγελία της, την άμεση κινητοποίηση των πλησιέστερων πυροσβεστικών οχημάτων της Π.Υ. και των Εθελοντικών Ομάδων, την κλιμάκωση της αποστολής των απαιτούμενων πυροσβεστικών οχημάτων από όμορες Υπηρεσίες τη συνδρομή με υδροφόρα των Ο.Τ.Α και πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ των Εθελοντών και των  Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και όποια άλλη ενέργεια αποφασίστηκε από το Συντονιστή της πυρόσβεσης, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του συμβάντος. Εναέρια μέσα για την εικονική κατάσβεση της πυρκαγιάς χρησιμοποιήθηκαν από την Π.Δ.Π.Υ. Αττικής, αποτελούμενα από 2 PZL & 2 CL-215 (Canadair),
Η Εθελοντική Δασοπροστασία Δ. Καισαριανής, κατά την εξέλιξη της άσκησης, ανέπτυξε πλήρως τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, που ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (διασπορά πυροσβεστικών Α’ προσβολής, στελέχωση παρατηρητηρίων, αποστολή πεζοπόρου τμήματος, ηλεκτρονική παρακολούθηση οχημάτων (APRS) κλπ.).
Η Εθελοντική Δασοπροστασία Δ. Καισαριανής συμμετείχε στην άσκηση με 2 από τα τρία πυροσβεστικά οχήματα, 1 όχημα μεταφοράς προσωπικού, 1 πεζοπόρο τμήμα με φορητή δεξαμενή πυρόσβεσης, ένα δημοτικό Υδροφόρο, στελεχωμένα παρατηρητήρια και τηλεπικοινωνιακό κέντρο επιχειρήσεων. Συνολικά συμμετείχαν 36 εκπαιδευμένοι εθελοντές.
Τη διεξαγωγή της άσκησης παρακολούθησαν ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης και σύσσωμο το επιτελείο των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών του Α.Π.Σ., της Π.Δ.Π.Υ Αττικής, υπηρεσιακοί παράγοντες και ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ Ν. Χαρδαλιάς.